Centrala termica electrica - avantaje, dezavantaje si costuri

Centrala termica electrica - avantaje, dezavantaje si costuri

Alegerea unui model potrivit de centrala termica este o decizie importanta avand in vedere ca trebuie sa luam in calcul costurile de investitie si intretinere, dar si nivelul de confort pe care il aduce in locuinta. Tipul de centrala termica se alege in functie de combustibilul utilizat, dar si de disponibilitatea acestuia in zona in care locuiesti. Iata ce trebuie sa stii despre centrala termica electrica, ce costuri presupune, dar si care sunt avantajele si dezavantajele principale!

Centrale termice electrice - avantajele si dezavantajele folosirii

Alese in functie de combustibil, centralele termice pot fi: centrale termice electrice, pe gaz metan, pe combustibil solid precum lemn, peleti, rumegus sau carbune, dar si centrale termice care folosesc combustibil lichid precum motorina sau pacura si pompele de caldura.

Alegerea unui model trebuie sa tina cont in primul rand de randamentul si eficienta energetica a centralei, dar si de capacitate de a furniza apa calda menajera, modalitatea de instalare, siguranta in exploatare, design, ergonomie, perioada de garantie, etc.

Centrala termica electrica - costuri, avantaje si dezavantaje

In prezent, centrala termica electrica are un avantaj important deoarece stapaneste o arie foarte mare de acoperire a retelei electrice. Au un randament de 99%, fiecare kwh care este consumat, se transforma in caldura.

Avantaje centrala termica electrica

Sunt singurele centrale care folosesc energia curata electrica. Se pot alimenta si cu energie electrica eoliana, care este o sursa sustenabila, spre deosebire de centrala termica cu gaze, acolo unde sursele pamantului sunt epuizabile.

Centrala termica electrica nu polueaza mediul deoarece nu elimina noxe periculoase pentru mediu. Incalzesc repede spatiul in care sunt montate, iar capacitatea acestora de a genera apa calda si caldura este cu mult mai rapida decat centralele termice pe gaz sau peleti.

Din punct de vedere al mentenantei, centrala termica electrica nu are nevoie de revizii atat de dese precum cele pe gaz si nici nu trebuie sa fie racordata la retelele comune.

Centralele electrice sunt alternativa ideala atunci cand nu exista acces la o conducta de gaz deoarece asigura in timp util apa calda menajara, dar si incalzirea locuintei.

Centrala electrica nu ocupa mult spatiu si este potrivita pentru orice tip de locuinta. Aceasta nu are nevoie de o camera speciala in apropierea unui perete exterior deoarece nu are tubulatura de evacuare si poate fi montata in orice camera inchisa.

Costuri de instalare pentru centrala termica electrica

Daca nu exista alte conducte de gaze pe proprietate, atunci instalarea sistemului electric poate aduce costuri initiale de instalare mai mari. Insa, centrala termica nu va aduce pe viitor alte costuri suplimentare deoarece nu are nevoie de instalarea altor sisteme suplimentare.

Dezavantaje centrala termica electrica

Primul lucru pe care il amintim, insa nu poate fi considerat un dezavantaj major este costul ridicat al energiei electrice, fata de costul de lemne ori de gaze. Insa, confortul si usurinta de intretinere a unei centrale termice electrice nu se compara cu alte modele de centrale care se intretin mult mai greu si mai costisitor.

Un alt aspect important de mentionat este faptul ca o centrala termica se potriveste foarte bine locuintelor mici si nu este recomandata caselor prea mari deoarece pot exista costuri ridicate de exploatare, mai ales daca instalarea unei astfel de centrale nu a fost gandita de la bun inceput pentru casa.

Pentru centrala termica electrica, instalatia electrica din casa trebuie sa fie redimensionata corespunzator in functie de nevoile casei.