Centrala termica pe lemne - cum se calculeaza un metru ster de lemn

Centrala termica pe lemne - cum se calculeaza un metru ster de lemn

Centrala termica pe lemne este o sursa alternativa de incalzire mai ales pentru zonele rurale, acolo unde nu exista o retea de distributie de gaze. Insa, ce inseamna o centrala termica pe lemne si cum se calculeaza un metru ster de lemn pentru consum?

Centrala termica pe lemne are nevoie de un spatiu extins in care sa fie depozitata, eventual intr-un spatiu special amenajat in afara casei, pentru a depozita centrala termica in sine, dar si lemnele. Nu este potrivita pentru apartamentele de bloc, in primul rand pentru ca are o greutate foarte mare, dar si pentru ca are nevoie de o camera speciala.

Consumul unei centrale termice pe lemne poate varia in functie de criterii precum: suprafata care trebuie incalzita, zona in care este construita casa, la munte sau intr-o depresiune, daca locuinta este sau nu izolata termic ori daca temperaturile din timpul iernii sunt prea scazute. Centralele pe lemne sunt de trei feluri: centrale clasice, centrale cu gazeificare ori centrale termice pe peleti.

Cum se masoara un metru ster de lemne

Un metru ster de lemne este format dintr-o stiva de lemne cu o lungime, latime si inaltime de un metru, insa volumul util este mai mic fata de un metru cub. In realitate, un metru ster este egal cu 0.65 metri - 0,66 metri cubi aproximativ. Un metru ster nu poate fi reprezentat de o cantitate fixa deoarece depinde de grosimea si de modul in care sunt asezate lemnele. Lemnele pot fi asezate cu mai mult sau mai putin spatiu intre bucati.

De obicei, lemnul de esenta tare ajunge sa cantareasca atunci cand este uscat intre 750 si 850 kg pe metrul cub plin. Asta inseamna ca, daca aplicam coeficientul de 0,66, un ster de lemn va cantari intre 495 kg si 561 de kg de lemne pentru foc. Un dublu ster cantareste in jurul unei tone de lemn.

Asadar, metru ster este mai mic fata de un metru cub din cauza asezarii lemnelor. Cu cat golurile sunt mai multe si mai mari, cu atat un metru ster poate ajunge si la mai putin de 0,66 metri cubi de lemne pentru foc. In momentul in care cumperi lemne pentru centrala termica, cel mai bine este sa fii atent la negocierea cantitatilor. In cazul in care platesti 10 metri cubi de lemne, dar primesti 10 metri steri de lemne de foc, atunci nu vei iesi in avantaj.

Cat consuma o centrala termica pe lemne intr-o iarna?

Din punct de vedere al consumului, exista diferente in functie de puterea energetica a fiecarui tip de lemn, dar si in functie de puterea centralei. Exista lemn de fag, stejar, artar, mesteacan, molid, brad, pin sau plop. De asmenea, exista centrale termice de 15 kW, care pot consuma intr-o iarna pana la 15 metri cubi, dar si centrale cu o putere intre 25 si 35 kW, care necesita intr-o iarna 35 de metri cubi de lemne.