Montare boiler - informatii generale despre boilerul electric

Montare boiler - informatii generale despre boilerul electric

Echipament util in orice locuinta, boilerul electric este modalitatea prin care ai la dispozitie oricand un flux constant de apa calda. Achizitionarea unui model potrivit trebuie sa tina cont de cateva reguli esentiale, cum ar fi dimensiunea, volumul, dar si modul de instalare. Pentru a-ti face decizia mai usoara, iti raspundem la cele mai utile intrebari, care au in prim plan un boiler electric.

Boilerul electric, de regula, este confectionat din otel ori aliaj cu baza otelita si face posibila incalzire apei mult mai repede decat centrala conventionala a blocului. Serviciul de montare boiler este unul facil, iar intregul echipament este unul rezistent in fata socurilor mecanice sau a temperaturilor scazute. Boilerele electrice sunt printre primele recomandate deoarece au capacitatea de a economisi energie electrica, prin functia de standy by, ceea ce face boilarul sa functioneze doar atunci cand este nevoie. Incalzeste apa si o poate mentine la temperatura dorita.

Functiile importante ale unui boiler electric

ECO - Este functia care stabileste capacitatea boilerului de a stoca perioadele in care este folosita apa calda, dar si perioada de pregatire a apei inainte de a fi utilizata. Cu ajutorul functiei ECO poti face economii considerabile la pierderile de apa, consumul de energie fiind redus cu aproape 10%.

Functia de programare a apei calde. Boilerul electric este un echipament inteligent care are capacitatea de a-si programa ora la care sa functioneze apa calda. Functia este creata cu scopul de a economisi energia, iar procentul poate ajunge pana la 20% mai putin.

Anti-oparire. Boilerul trebuie sa fie dotat cu functia de anti-oparire tocmai pentru a avertiza in momentul in care apa calda trece de temperatura de peste 100 de grade Celsius.

Anti inghet. In momentul in care temperaturile de afara incep sa scada prea mult, adica sub 0 grade si boilerul nu este pozitionat intr-o camera care sa beneficieze de incalzire, atunci pot aparea probleme tehnice. Functia anti inghet are capacitatea de incalzi apa, chiar si atunci cand temperaturile sunt sub 5 grade Celsius.

Cum alegi boilerul electric

Alegerea nu poate fi facuta la intamplare, ci sa tii cont de cateva aspecte importante precum:

  • Dimensiunea. Sunt disponibile modele de boilere verticale si orizontale, care se pot monta deasupra ori dedesuptul chiuvete. Cel mai important este sa tii cont de dimensiunile disponibile;

  • Locul de instalare. In functie de locul unde va sta asezat boilerul, vei stii si cat de usor va fi procesul de instalare, care este modelul potrivit de boiler, dar si care sunt materialele de care vei avea nevoie. Sunt disponibile boilere multipozitie ori care au un montaj clasic sau orizontal;

  • Volumul. Sunt modele de boilere care pot avea capacitatea de 10 litri, dar si modele care ajung la 500 de litri, in functie de nevoile casei. Un boiler cu o capacitate mica de 10 mitri poate asigura apa calda pentru o singura persoana si un singur punct de consum, in timp ce un boiler cu o capacitate de peste 100 de litri ofera apa calda pentru 4 persoane, cu 4 puncte de consum;

  • Puterea boilerului. Un aspect esential deoarece cu cat puterea este mai mare, cu atat boilerul este mai eficient;

  • Structura rezervorului. Sunt modele de boilere cu un singur rezervor, dar si cu doua rezervoare, petntru a fi cat mai eficiente.