Ce trebuie sa stii inainte sa achizitionezi un boiler electric
Boilerele sunt echipamente utile pentru casa ta, asigurand furnizarea unui flux constant de apa calda catre punctele de consum din locuinta. Un boiler electric oferă mai multe avantaje fata de modelele conventionale, chiar daca au si cateva dezavantaje. De aceea, inainte de a achizitiona un astfel de produs trebuie sa stii cateva lucruri esentiale.
Cum functioneaza si cum se monteaza un boiler electric
Boilerele electrice functioneaza cu ajutorul unei rezistente electrice prin intermediul caruia apa este incalzita. Acestea sunt alimentate la o sursa de tensiune de minim 220V, valoare care se stabileste si in functie de puterea electrica a boilerului.
In ceea ce priveste amplasarea si montarea unui boiler electric, exista cateva recomandari care trebuie luate in calcul.
In primul rand, echipamentul va fi prins pe perete, iar mai apoi racordurile de apa se vor imbina pe circuitele tur-retur. Mai apoi se realizeaza si conectarea boilerului la sistemul electric. Pentru a extinde durata de viata a echipamentului, poti opta pentru instalarea unui filtru Y si a unui filtru anticalcar, care vor filtra impuritatile.
Desigur, acesti pasi sunt descrisi succint; instalarea unui boiler se face doar de catre persoanele avizate, deoarece montajul necorespunzator poate pune in pericol atat echipamentul in sine cat si utilizatorii acestuia.
Ce functii incorporeaza un boiler electric de calitate
Dintre toate modelele de boilere, cele electrice sunt cele mai populare deoarece, fata de oricare alt tip de boiler, acesta ofera facilitati dedicate consumului eficient. Aceste facilitati sunt realizate prin intermediul unor functii specifice pro-confort, pe care majoritatea modelelor de boilere din aceasta categorie le are.
Asadar, printre cele mai importante functii pe care trebuie sa le aiba un boiler electric de calitate se regasesc:
-
Functia de programare
Boilere electrice pot fi programte astfel incat sa functioneze in anumite intervale de timp. Mai exact, utilizatorul va putea seta intervalele orare in care are, de regula, nevoie de apa calda. Functia de programare ajuta la economisirea energiei electrice cu pana la 20%, permitandu-ti sa beneficiezi de apa calda oricand iti doresti.
-
Functia ECO
Functia ECO determina capacitatea boilerului de a retine perioadele din zi in care apa calda este folosita. In acest mod, apa va fi incalzita dinainte, fiind pregatita si stocata pentru momentul utilizarii. Prin intermediul functiei de ECO se realizeaza economii importante la consumul de energie(cu aproximativ 10%).
-
Functia anti-inghet
Aceasta functie este extrem de utila in cazurile in care boilerul este instalat intr-un spatiu neincalzit. Astfel, pe perioada iernii, atunci cand temperaturile din termometre scad sub zero grade, exista riscul ca boilerul sa se crape. Functia anti-inghet elimina acest risc, oferind siguranta utilizatorilor.
-
Functia anti-oparire
Boilereele electrice au incorporate si functia anti-oparire. Aceasta avertizeaza utilizatorul in cazul in care temperatura apei a depasit 100 grade Celsius.