Montare si mentenanta centrala termica - cum se monteaza si se intretine o centrala termica

Montare si mentenanta centrala termica - cum se monteaza si se intretine o centrala termica

Centrala termica este echipamentul care asigura confortul termic de care ai nevoie in locuinta pe timpul iernii. Ofera cantitatea necesara de caldura, dar si un control asupra costurilor incalzirii deoarece centrala termica iti permite sa ai acces facil la costurile facturilor lunare. Insa, inainte de alegerea oricarui echipament, trebuie sa ai in vedere si serviciul de montare si mentenanta al centralei.

Montarea si mentenanta pentru centrala termica

Montarea unei centrale termice se poate intinde pe o perioada de o saptamana, timpul fiind diferit in cazul in care vorbim despre schimbarea unul echipament vechi cu unul nou. Montarea propriu zisa se face doar cu ajutorul unei firme specializate ISCIR, un instalator care sa se asigure ca echipamentul este pus in functiune si sistemul de autorizare este autorizat.

Costul de instalare al unei centrale termice poate varia deoarece estimarea poate cuprinde: costul debransatii de la furnizorul local, diferit in orice localitate, pretul bransarii la gaz, dar si dosarele de autorizare de care este nevoie pentru instalarea sistemelor de gaze. Puterea si tipul centralei, costul componentelor instalatiei si pretul pentru manopera si punerea in functiune.

Pretul total difera si in functie de tipul centralei ales, insa investitia initiala se poate recupera in scurt timp avand in vedere pretul Giga Caloriei.

Trebuie sa stii faptul ca pretul total al echipamentului de incalzire difera si de suprafata totala a apartamentului deoarece pentru un apartament de 3 camere se instaleaza o teava de o lungime superioara fata de un apartament cu 2 camere, dar si un numar extra de calorifere.

Montarea propriu zisa a centralei presupune montarea circuitelor de conducte si a sistemelor de siguranta plus kit-ul de evacuare al centralei.


Punerea in functiune consta in:

  • Verificarea instalatiei pentru a te asigura ca este alimentata cu apa sau energie electrica ori gaze;

  • Echipamentul sa fie perfect functional in termenii care sunt impusi de legislatia aflata in vigoare;

  • Sa nu existe alte scurgeri;

  • Masuratori normale ale centralei;

  • Verificarea kit-ului de evacuare a gazelor arse;

  • Instruirea utilizatorului cum sa foloseasca corect centrala;

  • Reglarea centralei in parametrii normali.

Importanta unui service pentru centrala termica

Un service centrale termice este in masura sa puna la dispozitia consumatorului asistenta si reparatii oricand la nevoie. Pentru mentenanta, reviziile tehnice periodice sunt obligatoriu de facut, dar doar de un service autorizat, care este in masura sa ofere siguranta si incredere. In timpul reviziei tehnice sunt verificate functionarea si etanseizarea sistemului de incalzire si se verifica eventualele depuneri de calcar. Verificarile sunt asemanatoare cu cele ale punerii in functiune, iar in cazul in care este nevoie de inlocuirea anumitor piese, atunci se face schimbarea de catre service.

Un service autorizat are posibilitatea de a oferi si garantie produsului, orice reparatie a echipamentului  fiind verificata in ansamblu, de un personal autorizat, pentru a repara eventualele neplaceri.