Cele mai frecvente probleme cu centrala termica si cum sa le rezolvi
Cei mai multi oameni nu dau atentie centralei termice decat in momentul in care ceva incepe sa mearga prost. Poate caloriferele nu se mai incalzesc, presiunea apei este prea mica sau se aud zgomote ciudate. Acestea sunt cateva dintre cele mai frecvente probleme care apar in legatura cu centrala termica si posibile solutii.
1. Nu se aprinde flacara
In situatia in care flacara nu se aprinde, primul lucru pe care ar trebui sa-l faci este sa verifici daca robinetul de gaz este deschis. Daca flacara nu tot nu se aprinde, presiunea din instalatie poate fi nepotrivita, fie prea mare sau prea mica. O alta cauza ar putea fi prezenta aerului pe coloana. Daca butonul de avarie al centralei este aprins, o posibila solutie ar putea fi rearmarea de la butonul de resetare. Daca flacara se aprinde apoi se stinge, s-ar putea ca faza si nulul sa fie inversate pe cablul de alimenatre. In acest caz pozitionati invers stecherul in priza, apoi resetati centrala.
2. Caloriferele raman reci
Daca centrala termica este pornita si termostatul este setat la o temperatura ridicata, dar caloriferele tot raman reci, investigheaza urmatoarele cauze: butonul de selectie oprit/vara/iarna nu a fost setat pe iarna, radiatoarele au prins aer sau tevile au inghetat.
3. Cazanul produce condens
Atunci cand cazanul produce condens inseamna ca a fost setat sa functioneze in regim de incalzire la o temperatura mai mica de 75 de grade. Poti rezolva usor aceasta problema regland termostatul de pe centrala la o temperatura mai mare de 75 de grade.
4. Desi termostatul e setat pe temperatura mare, centrala nu incalzeste
Termostatul isi poate pierde precizia sau poate da comanda de pornit/oprit atunci cand nu trebuie. Vestea buna e ca il poti inlocui cu o investitie minima si fara mari probleme.
5. Se aud zgomote ciudate
Exista multe probleme care pot cauza zgomote ciudate in centrala sau calorifere. Aerisirea necorespunzatoare poate face ca aerul sa ramana blocat in instalatie. Sunetele mai pot fi cauzate si de presiunea scazuta a apei. De multe ori inlocuirea pompei de circulatie rezolva aceste probleme, mai ales in cazul centralelor mai vechi. Daca zgomotul apare la nivelul caloriferelor, acesta ar putea fi cauzat de depuneri din minerale sau namol.
6. Probleme cauzate de furnizorul de utilitati
Daca centrala functioneaza cu intermitente sau se aprinde frecvent becul rosu de avarie, problema ar putea fi cauzata de un debit insuficient de apa sau gaz. In acest caz, vinovatul ar putea fi furnizorilor de utilitati. Pe de alta parte, daca centrala face zgomot si vibreaza, cauza ar putea fi presiunea prea mare a gazului.
Daca problemele persista, sau apar unele cere nu se gasesc pe aceasta lista, cel mai indicat este sa cereti ajutorul profesionistilor.