Diferente intre centrale termice in condensatie, electrice, pe lemne, cu gazeificare si pe peleti

Diferente intre centrale termice in condensatie, electrice, pe lemne, cu gazeificare si pe peleti

In ultimii ani, cererea pentru centrale termice a inregistrat o crestere foarte mare, acestea fiind preferate in detrimentul altor sisteme de incalzire. Incet, incet, piata s-a dezvoltat si se gasesc diverse tipuri si modele de centrale termice, cum ar fi: centrala pe lemne, centrala termica pe gaz in condensatie, centrala electrica, centrala termica pe peleti.

Centrala pe lemne

Centrala pe lemne ofera o autonomie mare, consumand cantitati mici de lemne, este economica, rezistenta și eficienta pe termen lung. Calitatea acesteia este influentata de mai multi factori importanti, printre care: puterea termica a unei centrale pe lemne, modul in care sunt evacuate gazele de ardere si modul de ardere (cu gazeificare sau ardere clasica).

Centrala pe gaz in condensatie

O centrala termica pe gaz in condensatie ofera cel mai ridicat grad de randament la utilizare. Reprezinta cea mai avansata tehnologie in producerea de echipamente de incalzire de inalt randament care, pe langa un consum redus de combustibil, asigura si o buna protectie a mediului prin emisiile reduse de noxe. Datorita formei, centrala termica in condensatie realizeaza o racire puternica a gazelor de ardere, sub temperatura punctului de roua, punct unde are loc condensarea vaporilor de apa rezultati din procesul de ardere al combustibilului.

Centrala electrica

Daca doriti sa achizitionati o centrala electrica, aceasta va poate oferi o serie de avantaje, cum ar fi exploatarea foarte simpla si conectarea cu usurinta la o retea folosita de intreaga lume. Practic, sursa de energie este, fara doar si poate, la indemana oricui. Exista si mici dezavantaje, cum ar fi costul destul de ridicat in exploatare si o putere redusa, de maxim 100 kW.

In alegerea unei centrale termice electrice trebuie sa tineti cont de putere, de modul in care a fost construita si de pret.

Centrale cu gazeificare

Centralele termice cu gazeificare sunt produse eficiente, care genereaza gaz din arderea unui combustibil solid (cel mai folosit combustibil fiind lemnul). Centralele sunt dotate cu doua camere de ardere: camera superioara produce gaze prin arderea combustibilului solid, în timp ce camera inferioara arde gazele la o temperatura de pana la 900 de grade Celsius.

Avantajele oferite de centralele termice cu gazeificare, fata de centrale termice cu ardere normala, sunt destul de mari: este produsa mai putina cenusa; sunt produse mai putine gaze inflamabile, cum ar fi CO, ceea ce duce la o incalzire prietenoasa cu natura; randamentul generat de gazele generate din lemn este foarte mare; perioada de ardere este indelungata; sunt usor de curatat.

Spre deosebire de centralele cu ardere clasica, cele cu gazeificare nu permit arderea unor lemne
neuscate, asadar, va trebui sa aveti grija sa achizitionati doar lemne vechi de 1 an sau 2.

Centrala pe peleti

O centrala termica pe peleti genereaza costuri cu pana la 30% mai mici decat o centrala clasica, pe gaz sau pe lemne, deoarece paletii sunt ieftini, ofera o autonomie ridicata si necesita spatiu redus de depozitare.

Indiferent de varianta, centralele termice au puncte tari si puncte slabe, ramanand la alegerea fiecaruia sa opteze pentru modelul care reuseste cel mai bine sa ii acopere necesitatile.