Centrala termica pe gaz sau centrala termica pe lemne? Avantaje si dezavantaje

Centrala termica pe gaz sau centrala termica pe lemne? Avantaje si dezavantaje

Inainte de a face o investitie pe termen lung in ceea ce priveste tipul de incalzire de care ai nevoie in locuinta, trebuie sa ai in vedere o analiza amanuntita a avantajelor si dezavantajelor fiecarui model de centrala in parte. In acest moment, producatorii care se ocupa cu comercializarea produselor de incalzire, pun la dispozitei mai multe tipuri de centrale termice, pe gaz, lemne, energie electrica ori carbuni, care sa corespunda cu nevoile locului in care sunt montate.

Doua dintre cele mai populare si des intalnite solutii de incalzire sunt centralele termice pe gaz si centralele termice pe lemne. Fiecare produs in parte este diferit si este conceput in functie de suprafata, dar si de facilitatile disponibile.

Ce este centrala termica pe lemne si care sunt avatanjele ori dezavantajele

Centrala pe lemne reprezinta o sursa des intalnita de incalzire a locuintei si este de doua feluri: centrala termica pe lemne cu gazeificare ori cu ardere clasica. In cazul centralei cu gazeificare vei intalni o ardere inversa si eficienta, acolo unde noxele sunt mai putine si cazanul se curata foarte usor, fata de cazanul centralelor cu ardere clasica.

Totusi, inainte de alegerea finala a unei centrale pe lemne trebuie sa stii, care este tipul acesteia, cum alegi cazanul, in functie de puterea necesara a acestuia, ce tevi si conducte sunt potrivite, dar si care este randamentul pe care il ofera.

Centrala cu gazeificare are nevoie pentru ardere de lemne foarte bine uscate, in timp ce o centrala pe lemne cu ardere clasica poate arde si lemnele care nu sunt chiar atat de bine uscate. Recomandarea este aceea de a nu se introduce lemne mult prea ude si verzi in cazan pentru ca se poate produce condens.

Avantajele centralelor pe lemne - Datorita gamei variate de produse, iti va fi imposibil sa nu gasesti o centrala termica care sa se potriveasca suprafetei casei tale. Centrala termica pe lemne poate functiona in parametrii normali in orice zona, chiar daca nu exista retea de gaze naturale. Ea poate fi alimentata cu tipuri de combustibil solid precum lemne, peleti, carbune, etc. O centrala pe lemne permite instalarea termostatelor sau a altor sisteme care sunt necesare pentru supravegherea temperaturii, dar si a tirajului de aer.

Cel mai important avantaj al centralelor termice pe lemne este costul. Pretul este mult mai mic fata de orice alte tipuri de centrale termice. Cand ne referim la costuri, ne referim si la cele de intretinere, care presupun verificari periodice, care si aici sunt mult mai mici.

Acest tip de centrala se instaleaza in exteriorul locuintei, fiind printre singurele modele care permit acest lucru. Defectiunile care pot apara, cu trecerea timpului, nu prezinta un grad mare de risc.

Daca le consideri dezavantaje, trebuie sa stii ca in cazul centralelor pe lemne este nevoie sa le incarci cu combustibil mai des fata de alte tipuri de centrale. Daca este intrerupt curentul electric atunci, in mod automat, apar elementele de siguranta, aspect ce poate creste investitia initiala. Din momentul in care a fost aprins combustibilul solid al centralei, acesta nu se stinge imediat, iar acest factor produce o cantitate de caldura in plus, care ulterior trebuie consumata.

Faptul ca este compusa din mai multe piese, cazan, vase de expansiune, sisteme de siguranta, pompe circulatie, etc, face ca o centrala pe lemne sa aiba dimensiuni mai mari, care sa ocupe mai mult spatiu.

Ce este o centrala termica pe gaz si care sunt avantajele ori dezavantajele

Centrala termica pe gaz este tipul de incalzire cu o eficienta sporita, care este potrivita pentru mai multe tipuri de incalzire, inclusiv cea in pardoseala. Centrale termice pe gaz sunt disponibile in doua variante: centrale in condensare si conventionale. Oricare ar fi alegerea dintre cele doua modele, centralele termice murale, care sunt montate pe perete reprezinta o solutie potrivita deoarece asigura si apa calda menajera.

Avantajele centralelor termice pe gaz. Si in cazul de fata este un combustibil ieftin si astfel vorbim despre facturi cu costuri mai scazute. Nu are nevoie de un spatiu suplimentar, care sa depoziteze combustibilul si se poate folosi un accesoriu, care sa permita automatizarea functionarii centralei, dar si termostate care pot fi setate in functie de programul pe care ti-l doresti.

Centrala termica pe gaz are mai multe solutii tehnice. Este cu tiraj fortat, natural, in condensatie ori cu camera etansa de ardere, prepara foarte repede apa calda si are o gama variata de puteri.

Dezavantajul major al centralelor pe gaz este faptul ca reteaua de distributie, in acest moment nu este disponibila in toata tara, astfel ca nu poti avea centrala termica pe gaz daca nu esti racordat la retea.

Investitia poate fi mai ridicata fata de alte centrale termice, dar se amortizeaza in timp deoarece costurile ulterioare nu sunt la fel de ridicate.