Cum să-ți alegi sistemul de încălzire a casei

Cum să-ți alegi sistemul de încălzire a casei

Pentru majoritatea locuințelor, sistemul de încălzire reprezintă cel mai mare consumator de energie. Astfel, modalitatea pe care o vei alege pentru a asigura temperatura optimă a casei tale în anotimpul rece poate avea un impact important la nivelul costurilor pe care le vei avea de suportat pe viitor, cât și al gradului de confort pe care îl vei avea în locuință. Însă, alegerea sistemului de încălzire potrivit, fie ca un înlocuitor pentru actuala casă sau ca o opțiune pentru o nouă locuință, presupune câteva cunoștințe cu privire la avantajele și dezavantajele pe care acestea le oferă.

Aspecte de avut în vedere

Sunt multe elemente de luat în considerare atunci când vine vorba de o decizie importantă, precum alegerea sistemului de încălzire al propriei locuințe. Însă, la cel mai de bază nivel, sunt trei aspecte principale care trebuiesc avute în vedere:

  • Izolația locuinței - acest aspect va determina cât de multă căldură are nevoie casa ta, o informație cheie pentru a fi eficient.

  • Sursa de căldură - vrei propria ta sursă de energie termică, precum o centrală termică (în condensație, electrice, pe lemne etc.) sau un boiler?

  • Distribuirea căldurii - vrei ca încălzirea să fie realizată prin podea sau prin intermediul calorifere din diferite materiale metalice? În termeni de eficiență, căldura prin podea este mai avantajoasă, dar cu diferențe mult prea mici pentru a fi considerate de o importanță majoră.

Costuri și eficiență

Când compari diferitele sisteme de încălzire, asigură-te că iei în calcul nu doar prețul inițial al echipamentului, dar și costurile pe care le presupune întreținerea și utilizarea acestora. Cu cât costurile vor fi mai reduse, cu atât eficiența va fi mai ridicată. Chiar și micile diferențe de costuri în utilizare trebuiesc avute în vedere, pentru că, de-a lungul vieții, acestea vor ajunge să reprezinte o sumă importantă. Centralele termice de ultimă generație oferă un grad ridicat de eficiență, datorită tehnologiilor noi implementate cu care funcționează sistemele acestora.