6 lucruri pe care trebuie sa le stii despre boilere
Te gandesti sa iti cumperi o noua casa dar te preocupa sistemul de incalzire si boilerul care par a fi foarte vechi? Pentru a fi sigur ca problemele la centrala termica nu te vor pasui prea curand, incearca sa privesti in detaliu intreg sistemul de incalzire.
Cum functioneaza? Ce este necesar ca un boiler sa functioneze optim? Sunt periculoase boilerele? Cand este timpul sa inlocuiesti un boiler? Mai jos, vom dezbate toate aceste intrebari si mituri despre boilere.
Boilerele chiar fierb apa?
Nu, boilerele actualmente nu fierb apa. In prezent, boilerele sunt incalzitoare de apa si utilizeaza de obicei gazele naturale. In functie de sistemele de radiatie, boilerele pot creste temperatura apei pana la 145-190 de grade.
Cum functioneaza un boiler?
Spre exemplu, boilerele termoelectrice incalzesc apa prin intermediul unei rezistente electrice. In momentul cand boilerul este conectat la curent electric, rezistanta electrica se incalzeste, astfel determinand incalzirea apei din boiler.
Care este cel mai important lucru pe care trebuie sa il stii la un boiler cu sistem de incalzire?
O lista scurta:
-
Un model de boiler cu eficienta ridicata trebuie sa aiba un sistem de ventilatie in conducta din PVC, fie in partea superioara, fie in partea inferioara a cazanului;
-
Trebuie sa acorzi atentie asupra materialului din care este fabricat radiatorul;
-
Trebuie sa iei in considerarea perioada de mentenanta de dupa instalare si beneficiile garantiei;
Care este motivul pentru care un boiler s-ar strica sau s-ar opri din functionare?
Pompele de foarte multe ori se defecteaza, iar componentele electrice se pot opri din functionare (sistemul de control, termostatul etc). De asemenea, aerul inutil poate patrunde in sistem sau poate aparea o presiune scazuta a apei, ambele putand duce la pierderea apei in sistem, astfel incat cazanul ajungand sa nu radieze caldura in mod corect sau chiar deloc. In unele cazuri, apa poate ingheta, dar doar in conditii extreme.
Boilerele previn problemele cu umiditatea cauzate de aerul cald emanat?
Depinde de eficienta si de tehnologia cu care este prevazut un boiler. Tehnic, sistemele de incalzire a apei de tip boiler nu favorizeaza aparitia umiditatii, cu exceptia cazanelor din fonta. Un boiler nu ar trebui sa afecteze aerul din interiorul incaperii, intrucat combustibilul arde in interiorul cazanului si nu degaja caldura in exterior.
Boilerele irosesc energie sau apa?
Nu, boilerele nu irosesc apa intrucat au un sistem sigilat, iar faptul ca poti sa monitorizezi situatia boilerului, iti permite sa ai un control asupra volumului de apa utilizat. De asemenea, in prezent, boilerele electrice sunt prevazute cu un sistem special conceput, care nu permite eliberarea gazelor.
Alege un boiler cu tehnologie moderna de la Berluni, care are in componenta sa un kit de monitorizare si de control asupra temperaturii apei. Daca te-ai mutat de curand in casa noua, atunci trebuie sa acorzi atentie sistemului de incalzire a apei prezent deja.