Ce este mai bun pentru acasa: un boiler electric sau un boiler pe gaz?
Din fericire, traim intr-o epoca in care s-a inventat deja apa calda si exista mai multe mijloace de a o obtine, cele mai eficiente fiind centralele termice si boilerele. Ideal este ca instalatiile sa fie separate pentru fiecare locuinta: astfel, cand apare o noua defectiune la reteaua de apa calda a cartierului, indiferent de motiv, tu poti in continuare sa faci folosesti apa calda obtinuta prin mijloace proprii.
O solutie rapida pentru a avea apa calda la flux continuu este instalarea unui boiler acasa, indiferent de tipul de boiler ales. Desigur, pe termen lung nici centralele termice nu sunt o alegere gresita, insa atunci cand instalatia de incalzire a locuintei nu este defectuoasa si nu este necesara o investitie serioasa ca in cazul unei centrale, ideala este montarea unui boiler potrivit pentru locuinta ta.
Un boiler este format din aerisitor, dop cu anod de magneziu, doua supape de unic sens, termometru, termostat, corp boiler, vas de expansiune, pompa, supapa de siguranta si robinet de golire. In functie de tipul boilerului, pot exista componente suplimentare sau adaptate tipului de boiler.
Despre tipurile de boiler
Din fericire, exista mai multe tipuri de boiler adaptate diferitelor nevoi ale cumparatorului. Bineinteles, boilerele sunt clasificate in functie de mai multe criterii:
- Dupa tipul de combustibil folosit, exista boilere electrice, boilere termoelectrice, boilere pe gaz, boilere pe lemne;
- Dupa modul de instalare (montaj), exista boilere verticale, boilere orizontale si boilere sub chiuveta sau deasupra chiuvetei;
- Dupa numarul de serpentine, exista boilere cu o serpentina, boilere cu doua serpentine si boilere cu trei serpentine;
- Dupa volum - boilerele au capacitati diferite si trebuie alese in functie de tipul de cladire la care sunt racordate si de numarul de persoane care vor folosi apa incalzita de aceste boilere; de regula, capacitatea unui boiler variaza intre 10 si 150 de litri.
In functie de tipul locuintei si spatiul unde va fi instalat boilerul, un alt factor de care trebuie tinut cont este protectia anti-inghet, mai ales daca boilerul este montat in exteriorul cladirii sau o camera care nu este izolata termic.
Diferente intre boilere electrice si boilere pe gaz
Dintre categoriile enumerate mai sus, cele mai cautate sunt boilerele electrice si boilerele pe gaz. Acestea sunt alese cu predilectie pentru locuinte si mai rar pentru cladiri de birouri. Dar care este diferenta dintre un boiler electric si un boiler pe gaz?
Una dintre diferentele evidente dintre boilerele electrice si boilerele pe gaz este tipul de combustibil folosit, care duce la urmatoarele observatii: boilerele electrice sunt mai convenabile din punct de vedere economic, caci gazul este o resursa limitata a planetei si, tot consumand, acesta devine din ce in ce mai putin si, prin urmare, mai scump. De asemenea, din considerente ecologice este recomandata alegerea de boilere electrice.
In acelasi timp, boilerele pe gaz au adesea un volum mai mare decat cele electrice, prin urmare apa se va incalzi mai repede cu ajutorul unor boilere electrice. Totusi, boilerele termoelectrice (se pot alimenta prin conectare la reteaua de energie electrica sau prin utilizarea unui agent termic) au avantajul de a putea incalzi o cantitate mai mare de apa, respectiv intre 80 si 200 de litri.
O alta diferenta intre boilere electrice si cele pe gaz este ca, spre deosebire de cele din urma, boilerele electrice pot fi instalate oriunde exista o retea de energie electrica (mult mai raspandita decat retelele de gaz metan). In plus, nu este nevoie de aprobari suplimentare pentru montare si nici de spatii tehnice speciale ori cos de fum, cum se intampla in cazul unor boilere instant pe gaz sau al unor boilere pe lemne cu serpentina.
In cazul alegerii unui model dintre zecile de boilere cu 2 serpentine sau boilere mixte cu serpentina existente pe site-ul nostru, este bine de stiut ca nu este nevoie de supradimensionarea instalatiei de curent electric multumita unui consum economic de curent al acestor boilere.
Un alt avantaj al modelelor de boilere cu dubla serpentina este faptul ca, spre deosebire de centralele termice sau incalzitorul electric instant, acestea furnizeaza apa calda fara fluctuatii de temperatura.
Asadar, boilerele electrice sunt de preferat, pentru ca sunt mai rapide, mai putin poluante si sunt economice (au un consum redus de energie, dar sunt si mai ieftine decat diverse modele de boilere pe gaz, centrale termice sau boilere pe lemne cu serpentina).