Reglementări legale despre centralele termice de apartament

Reglementări legale despre centralele termice de apartament

Cu siguranţă ştii deja că, pentru a instala o centrală termică de apartament este necesar ca întâi să fie efectuată debranşarea de la sistemul centralizat de încălzire, apoi trebuie achiziţionată centrala termică, apoi obţinută autorizaţia de funcţionare şi aşa mai departe. Important este să alegi o centrală termică ce se va potrivi cu noile directive ale Uniunii Europene, astfel încât să nu trebuiască să plăteşti taxe suplimentare sau să schimbi centrala într-un viitor apropiat. Investeşte inteligent şi nu va trebui să te mai îngrijorezi ulterior pentru această dotare a apartamentului tău.

Noua lege pentru centralele termice (versiunea 2015)

În septembrie 2015, intraseră deja în vigoare noi reglementări privind eficienţa energetică a centralelor termice. Acestea se refereau la directiva ErP ( Energy-related Products) conform căreia de acum 1 an este interzisă fabricarea de centrale termice pe gaz fără condensare.

În magazine încă există astfel de centrale, iar achiziţionarea şi instalarea lor nu este ilegală (dacă se respectă toţi paşii corespunzători, de la debranşarea de la RADET până la obţinerea autorizaţiei de funcţionare ISCIR). Cu toate acestea, este încurajată achiziţionarea de centrale termice în condensaţie, căci acestea, deşi sunt mai scumpe, sunt mai eficiente din punct de vedere al consumului si al randamentului.

Conform specialiştilor, diferenţa de preţ dintre o centrală în condensaţie şi o centrală convenţională se amortizează în 2 ani. Legislaţia privind centralele termice de apartament în 2016 este benefică pentru consumatori, căci centralele termice în condensaţie consumă mai puţine resurse şi sunt mai puţin poluante decât celelalte tipuri de centrale termice, nivelul de noxe eliberat în atmosferă fiind considerabil mai mic.

Legislaţia pentru centralele termice de apartament 2016

Noile reglementări privind centralele termice sunt realizate în scopul reducerii consumului de energie cu 20% şi al creşterii surselor de energie regenerabilă până în 2020. Se urmăreşte, de asemenea, creşterea calităţii produselor şi diminuarea impactului asupra mediului prin optimizarea folosirii resurselor de energie.

Pe tine, ca utilizator, nu te afectează dacă ai deja o centrală termică instalată (deşi există posibilitatea ca, la un moment dat, să se impună o taxă de coş, dar deocamdată aceasta nu a fost prevăzută), ci numai atunci când doreşti instalarea unei noi centrale termice - deşi pe piaţă există mai multe tipuri de centrale, orice specialist îţi va recomanda să te orientezi către centralele în condensaţie, căci acestea, deşi sunt un pic mai scumpe, sunt mai eficiente şi din punct de vedere al consumului şi din punct de vedere al noxelor eliberate în atmosferă.

De la 26 septembrie 2016 se aplică o nouă directivă europeană pentru ca echipamentele de încălzire să îndeplinească unele criterii minime de eficienţă. Această directivă presupune realizarea de “energy labelling” (centralele termice cu putere de până la 70kW să fie etichetate astfel încât randamentul să fie mai bine pus în evidenţă).

Noua lege pentru centralele termice este avantajoasă pentru consumatori, căci această directivă obligă producătorii de echipamente de încălzire să fabrice numai echipamente cu un consum minim, astfel încât să scadă consumul de energie şi, deci, şi valoarea facturilor.

De exemplu, s-a calculat că, oprind fabricarea de centrale convenţionale din septembrie 2015 şi prioritizând comercializarea şi instalarea de centrale în condensaţie, din 2016 până în 2020 se va face o economie anuală totală (la nivelul Europei) de 56 de milioane de tone de petrol. Practic, ar fi ca şi cum 2 state de dimensiunile Italiei şi cu un număr egal de locuitori nu ar mai folosi sistemele de încălzire ambientală şi a apei menajare.

Aşadar, noile directive vin întâmpinarea problemelor mediului şi ajută, pe termen lung, la reducerea facturilor consumatorilor.