Intretinerea centralei termice: cum sa prelungesti durata de viata a instalatiei

Intretinerea centralei termice: cum sa prelungesti durata de viata a instalatiei

Centrala termica a devenit un obiect nelipsit din locuintele oamenilor, tot mai multi renuntand la serviciile publice de energie termica pentru aceasta varianta mult mai avantajoasa. Tocmai de aceea, importanta informarii cu privire la centralele termice este foarte importanta pentru buna functionare a acestora, dar si pentru confortul dumneavoastra - mententanta defectuoasa poate avea consecinte nefericite precum incendii sau defectiuni in mijlocul iernii, cand incalzirea locuintei este absolut necesara.

De ce este importanta mentenanta centralei termice?

Mentenanta este cheia sigurantei in cazul centralelor termice. In cazul centralelor termice pe gaz, scurgerile de gaz pot fi extrem de periculoase si destul de greu de detectat, asa ca controalele periodice sunt o metoda simpla de a va proteja de astfel de dezastre. Este foarte important, de asemenea, ca orice tip de procedura tehnica sa fie efectuata de un profesionist calificat din motive de siguranta, dar si pentru ca orice interventie a unui neprofesionist poate cauza defectiuni costisitor de indreptat ulterior.

Va prezentam, in cele ce urmeaza, cativa pasi care vor contribui la cresterea duratei de viata a centralei termice:

1. Cum pregatiti centrala termica pentru sezonul rece

Iarna, „munca” centralei termice se inteteste, intrucat aceasta este insarcinata cu incalzirea intregii locuinte. Inainte de a o pune la treaba, asigurati-va ca ati efectuat verificarea si schimbarea bateriilor din termostatul electronic.

Un al pas foarte important este aerisirea caloriferelor, actiune ce poate fi efectuata atat de dumneavoastra, daca acestea se pot aerisi manual, cat si de o firma specializata. Aerisirea caloriferelor va asigura in mod uniform in calorifere caldura de care aveti nevoie pe timpul iernii.

Dupa, se efectueaza verificarea presiunii apei care circula in instalatiei, care este indicata, in mod normal, in manometrul centralei. Atunci cand caloriferele nu sunt incalzite, valoare minima este cuprinsa intre 1 si 1,5 bar, presiune ce trebuie sa ramana neschimbata si vara, dar si iarna, iar atunci cand acestea sunt calde, valoarea maxima de 2,5 bar nu trebuie sa fie depasita. Este important, de asemenea, sa curatati filtrele situate sub centrala.

2. Cum optimizati consumul de gaz cauzat de functionarea centralei termice pe apa calda

Pentru un consum cu costuri reduse, asigurati-va ca butonul de apa calda este reglat astfel incat apa sa nu se incalzeasca foarte tare, intrucat atunci cand veti avea nevoie de apa rece, centrala va fi pusa din nou in functiune pentru racirea apei, inregistrand astfel un consum mai mare.

3. Cum prelungiti viata schimbatorului bitermic

Schimbatorul bitermic este o componenta a centralei termice insarcinata cu incalzirea apei. Din pacate, aceasta piesa sufera defectiuni frecvente si are un pret ridicat. Durata sa de viata poate fi insa maximizata prin inchiderea robinetilor cu setarea lor pe apa rece dupa utilizarea de apa calda. Puteti folosi, de asemenea, un stabilizator de tensiune pe priza centrala pentru protejarea oscilatiilor de tensiune care pot defecta schimbatorul bitermic.

4. Verificati duritatea apei

In zonele cu apa calcaroasa este recomandata alegerea unei centrale termice cu doua schimbatoare de caldura, in cazul careia costurile de intretinere sunt mult mai mici. Se recomanda, de asemenea, alimentarea cu apa rece a centralei printr-un filtru decantor si unul dedurizator. In cazul in care apa folosita de centrala este calcaroasa, efectuati verificari tehnice cel putin o data la doi ani