Cum reduci costul utilitatilor cand ai centrala termica
Dupa o iarna grea, in care costurile de incalzire ne-au dat dureri de cap tuturor, multi dintre noi rasufla usurati odata cu venirea primaverii. Totusi, temperaturile nu sunt inca suficient de ridicate pentru a opri de tot caloriferele, asa ca este bine sa stim cum sa facem economie, macar acum in al doisprezecelea ceas. In plus, aceste trucuri pot fi aplicate iarna viitoare.
Hardware-ul conteaza
Investeste intr-o centrala termica moderna
Daca ai posibilitatea, inlocuieste centrala termica veche sau soba cu o centrala termica moderna cu tiraj forţat şi cameră etanşă de ardere sau cu o centrală termică în condensaţie. Acestea au un randament de peste 90% si pot reduce costurile nergetice cu pana la 20%.
Instaleaza termostat de ambianta
Montarea unui astfel de termostat este cea mai buna cale de a reduce costurile energetice cand ai o centrala terminca. Termostatul iti permite sa setezi temperatura dorita in casa, iar centrala porneste automat si incalzeste pana se ajunge la temperatura respectiva. Asta inseamna ca poti potrivi cu exactitate nivelul de caldura din camera in asa fel incat sa corespunda cu preferintele tale. In plus, din cauza faptului ca centrala nu va incalzi decat ocazional si pentru perioade scurte de timp, costurile energetice vor scadea considerabil. Totusi ai grija unde plasezi termostatul. El va inregistra temperatura din camera in care se afla, asa ca in celelalte camere va fi putin mai frig. Se recomanda instalarea lui in camera cea mai folosita, de exemplu in dormitor sau sufragerie. De asemenea, ai grija sa nu fie pus in apropierea unei ferestre sau a unui calorifer, deoarece va inregistra o temperatura mai mica sau mai mare decat este de fapt in camera.
Robinetele cu cap termostat
In cazul in care centrala ta termica nu este compatibila cu un termostat de ambianta, poti folosi robinete cu cap termostat pentru calorifere. Ele controleaza debitul agentului termic din radiator în fiecare cameră pentru a mentine temperatura dorita.
Elimina pierderile de caldura
Izolatia termica
Foarte multa caldura se pierde prin peretii locuintei. Izolarea termica poate reduce costurile de incalzire cu pana la 50%. Daca ai posibilitatea, izoleaza peretii locuintei pe interior. In felul acesta nu pierzi nici macar caldura care se absoarbe in pereti.
Izoleaza imbinarile ferestrelor
Daca ai izolat peretii locuintei, urmatorul pas este izolarea imbinarilor ferestrelor. Acest lucru este valabil mai ales in cazul ferestrelor cu tâmplărie de lemn şi sticlă simplă. Ferestrele sunt responsabile pentru 30% din toatalul pierderilor de caldura. O solutie simpla este etansarea cu autoadezive.
Aeriseste eficient
Atunci cand vrei sa aerisesti o camera este mai indicat sa deschizi ferestrele larg, pentru o perioada scurta de timp (10-15 minute). In felul acesta camera se aeriseste mai repede si se pierde mai putina caldura decat daca ai tine fereasta intredeschisa mai mult timp.
Temperatura apei calde
In general, nu ai nevoie de apa atat de calda cat poate centrala sa produca, asa ca o parte mare din resursele consumate pentru incalzirea apei se risipesc. Poti seta o temperatura mai scazuta a apei calde, in asa fel incat sa nu trebuie amestecata cu apa rece.