Cum alegi modelul potrivit de centrală termică

Cum alegi modelul potrivit de centrală termică

Datorită confortului termic pe care îl oferă, centralele termice pentru apartament sau pentru o casă cu o suprafață mai mare, reprezintă una dintre investițiile majore și pe termen lung pe care le faci pentru o locuință. Alegerea unei centrale termice eficiente depinde de mai mulți factori importanți, printre care alegerea combustibilului potrivit, în funcție de zona casei, dar și de suprafața, alegerea unui model cu o putere de acoperire, în funcție de preț, dar și de model.

Care sunt funcțiile pe care trebuie să le verifici:

Tipul de combustibil. În momentul de față sunt disponibile pe piață centrale termice electrice, pe gaz, pe lemne sau peleți. Modelul potrivit se alege în funcție de locul și suprafața în care urmează să fie montată centrala. La fel și în funcție de zonă, pentru că în afară de energia electrică, ce se regăsește în toate zonele țării, în anumite regiuni nu există încă racordare la rețeaua de gaze. Mai mult de atât, centrala pe lemne are nevoie de o cameră specială tehnică în care să fie păstrată deoarece are dimensiuni mai mari și are nevoie de spațiu. Nu este indicată pentru un apartament la bloc cu două camere deoarece nu ai suficient spațiu disponibil. Soluția cea mai recomandată pentru apartament fiind centrala termică electrică.

Puterea și debitul de apă caldă. Pentru a afla care este puterea optimă cu care ar trebui să funcționeze o centrală, poți calcula volumul de aer incălzit împreună cu sarcina termică. În cazul debitului de apă, calculele se fac și în funcție de numărul persoanelor care locuiesc în casă. Calculele standard s-au estimat la o medie de 10 litri pe minut pentru robinet și în jur de 8 litri pe minut pentru duș. În funcție de aceste criterii, alegi o centrală care să se încadreze nevoilor. Creșterea consumului de apă aduce după sine o ajustare a puterii centrale, dar și a debitului de apă, care se poate încălzi în regim de urgență.

Eficiența energetică și consumul. Centrala termică trebuie să asigure o încălzire eficientă pe suprafața întregii case. Astfel că, dacă ai o casă cu mai multe camere și mai multe băi este necesar să instalezi o centrală termică cu boiler, pentru a asigura necesarul de apă caldă menajeră.

Modelul centralei trebuie ales din partea unui furnizor specializat, care să îți pună la dispoziție consultanță și garanție pe o perioadă cât mai îndelungată. În prezent, sunt disponibile pe piață o gamă variată de modele noi de centrale termice, diferențele constând în sistemele de protecție, eficiență, sisteme de senzori și programare, etc. Fiecare producător autorizat îți poate oferi pachete avantajoase din punct de vedere financiar, care să conțină caracteristici suplimentare

Garanția produsului. Cu cât este un echipament mai mare, cu multe accesorii, cu atât prețul poate crește. Tocmai din acest motiv, fiind o investiție majoră este important să produsul să conțină o garanție de câțiva ani, care să îți ofere înlocuirea pieselor, dacă este nevoie, dar și inspecția tehnică periodică, pe care este obligatoriu să o faci.