Boiler pe lemne - Criterii de alegere a unui boiler pentru casa

Boiler pe lemne - Criterii de alegere a unui boiler pentru casa

Boilerul pe lemne este modalitatea prin care poti obtine apa calda in locuinta datorita celor doua elemente din componenta, respectiv: soba in care este facut focul si cazanul din interior care incalzeste apa adaugata. Cazanul din interior are aplicat o teava de evacuare a gazelor de ardere. Pentru a folosi acasa un boiler cu lemne este nevoie de o legatura directa la reteaua de apa, dar si de instalarea unui cos pentru evacuare.

Cum alegi cel mai bun boiler pe lemne

Pentru a da randament, boilerul pe lemne este montat fie in baie, fie intr-o incapere special amenajata pentru a-i oferi spatiul de care are nevoie. Apa din boiler se mentina calda datorita intretinerii focului, cat timp focul va sta aprins. Iata care sunt aspectele de care trebuie sa tii cont cand iti cumperi un boiler pe lemne.

Volumul. Fii intotdeauna atent sa alegi un boiler care sa aiba un cazan suficient de incapator. Cazanul trebuie sa furnizeze cantitatea de apa de care ai nevoie pentru intreaga familie. De exemplu, pentru familiile formate din 4 membri ai nevoie de un boiler care sa acopere un volum de cel putin 120 de litri.

Siguranta. Avand in vedere ca boilerul pe lemne poate functiona si cu flacara deschisa, ai grija sa alegi modelul care ofera in primul rand siguranta, dincolo de alte aspecte. Ia-ti masuri de protectie, care pot consta in supapa de siguranta, care poate fi montata cu iesirea la canalizare sau la o alta zona in care nu exista un grad ridicat de oparire. Supapa de siguranta te va ajuta si sa mentii presiunea interioara sub control, daca va fi cazul ca valoarea maxima sa fie totusi depasita, supapa se va deschide automat si va elibera presiunea.

De asemenea, este imperios necesar ca in momentul in care boilerul este racordat la cosul de eliminare a fumului si gazelor, sa fie respectate toate normele in vigoare si, nu in ultimul rand, instalarea sa fie facuta doar de persoanele specializate in acest sens. Nu uita nici de impamantare, care este absolut necesara pentru instalatia electrica.

Material. Un material calitativ atrage dupa sine si o perioada de folosinta mult mai mare. Cu cat materialele sunt mai bune, cu atat de vei bucura mai mult de boiler. Boilerele pe lemne din inox sunt mai rezistente fata de boilerele pe lemne din tabla de otel, insa, rezistenta depinde si de grosimea peretilor. Un material calitativ al boilerului isi va pastra forma intacta indiferent de temperaturile cu care intra in contact. Exista disponibile mai multe variante de boilere, modelul fiind ales si in functie de design, daca vrei sa se integreze cat mai placut in baie. Costurile sunt variate, aspectele fiind diferite in functie de calitatea produsului, de dotarile suplimentare cu care vine acesta, dar si de producator.

Din punct de vedere al investitiei, boilerele pot avea o investitie initiala mai mare, insa este una care se intinde pe termen lung, durata de viata a uni boiler fiind de ani buni.