Repartitoare sau centrala? Avantaje si dezavantaje
Desi exista indicii clare despre faptul ca o centrala termica de apartament este mult mai rentabila decat un repartitor, totusi informatiile legate de repartitoare sau centrala inca nu au ajuns sa fie cunoscute de toata lumea ori, daca sunt cunoscute, multi inca nu isi dau seama ca pretul unei centrale termice poate fi amortizat in cativa ani, iar facturile reprezinta numai ceea ce s-a consumat.
Avantajele oferite de centrala termica
Centrala termica de apartament este in primul rand foarte eficienta. De exemplu, o centrala termica pe gaz da un randament de pana la 94 %, iar o centrala termica in condensatie este chiar mai eficienta de atat. Specialistii sustin ca da un randament mai mare de 100 %.
Centrala termica de apartament are un traseu mult mai scurt decat al apei si caldurii furnizate la comun, asadar isi dovedeste imediat eficienta prin faptul ca nu exista pierderi majore de luat in calcul. In plus, centrala termica de apartament ofera posibilitatea de a porni independent caloriferele sau apa calda menajera. Temperaturile pot fi reglate in functie de necesitati, iar termostatul sau termometrul de interior poate opri centrala termica de apartament in clipa in care a fost atinsa temperatura dorita. Datorita instalatiei inteligente cu care sunt dotate centralele termice, acestea repornesc imediat ce temperatura scade cu cateva grade in apartament.
De asemenea, dilema repartitoare sau centrala poate fi usor rezolvata daca se tine cont de faptul ca o centrala termica poate fi oprita in zilele putin mai calduroase ori pe timpul vacantelor petrecute departe de casa. La incalzirea comuna acest lucru nu poate fi realizat chiar atat de simplu.
Calcul consum caldura repartitoare
Este stiut faptul ca sistemul de calcul caldura la pausal este extrem de complicat pentru omul de rand, care nu are cunostintele necesare pentru a-l intelege. Pentru ca nu masoara consumul precis de gigacalorii, ci repartizeaza costurile totale din imobil catre toate apartamentele apartinatoare, in functie de niste algoritmi greu de inteles, acest sistem de calcul consum caldura repartitoare isi dovedeste ineficienta atat pe termen scurt, cat si pe termen lung.
In aceeasi situatie se afla si contoarele de apa calda care masoara numai debitul de lichid ce trece prin ele. Un exemplu simplu, cunoscut de toata lumea, este ca seara, la ore tarzii si la primele ore ale diminetii, pentru a putea beneficia de apa calda, consumatorul este nevoit sa lase apa sa curga foarte mult timp. In aceste cazuri consumatorul ajunge sa plateasca apa rece care vine pe conducta la pret de apa calda, lucru care nu se intampla niciodata la cei care detin centrale termice de apartament.
Printre multi alti algoritmi, respectivul calcul consum caldura repartitoare tine cont de suprafata utila a spatiului cu destinatie de locuinta, de suprafata echivalenta termic a corpurilor de incalzire, a coloanelor de distributie, de spatiul cu alta destinatie decat cea de locuinta, de energia termica consumata in partea comuna a imobilului (casa scarii, casa liftului, conductele de la subsol etc).
La intrebarea: centrala termica de apartament vs repartitoare nu poate exista decat un singur raspuns – centrala termica de apartament.